Tips om een vertaler te worden

De vertaalsector is snel aan het groeien en dat biedt verschillende mogelijkheden. Wie vertaler wil worden zal daar hard voor moeten werken, maar met de juiste tips en methoden is dit voor iedereen een mogelijkheid. Wij geven een aantal tips waarmee jij een vertaler wordt.

Tips vertaler worden

Zo wordt je een professionele vertaler

Wil jij je carrière beginnen als professionele vertaler? Neem dan de onderstaande stappen door om je kansen te vergroten.

  1. Naast je moedertaal is het belangrijk dat je een tweede taal (de taal van waar je wilt vertalen) helemaal onder de knie krijgt. Dat betekent dus dat je deze taal meer dan vloeiend leert te spreken en zo goed als een tweede moedertaal kan worden gezien.
  2. Vertalen hoeft niet alleen over twee (of meer) verschillende talen te gaan, maar je kunt je ook in een bepaald vakgebied specialiseren. Zo kun je werkzaam zijn als vertaler in een ziekenhuis of jezelf specialiseren als vertaler in de financiële sector. Ook kun jij jezelf specialiseren in Adwords vertalingen.
  3. Volg ook vertaalvakken en andere gerelateerde cursussen die nodig zijn. Gunstig is om te kiezen voor cursussen en vakken waar je aan het einde een certificaat kunt behalen. Op deze manier vergroot je jouw kansen op de arbeidsmarkt.
  4. Ga (tijdelijk) in het land van de taal die je aan het leren bent wonen. Niet alleen zal je vaardigheid behoorlijk verbeteren, ook leer je bepaalde zaken over die taal die niet bij alle cursussen en studies aan bod komen. Denk aan formeel taalgebruik of verschillende dialecten.
  5. Voordat je een vaste baan hebt is het mogelijk om freelance werk te doen en andere klussen aan te nemen. Je traint jezelf met de taal, kunt leuke bijverdiensten halen en het laat zien dat je initiatief hebt in het vakgebied. Via het internet kun je o.a. opdrachten vinden via deze website, maar er zijn nog meer platformen die zich hierop richten.
  6. Om een baan te vinden is het belangrijk dat je de juiste connecties hebt en jezelf onder de aandacht brengt bij bedrijven. Zorg voor een goed LinkedIn-profiel en meld je aan op andere vacature websites.