Toenemende vraag naar erkende voedingsconsulent

Het menselijk lichaam is een complex systeem dat maar moeilijk te doorgronden is. Maar gelukkig weten we steeds meer en die kennis is van groot belang om het functioneren van ons lichaam zo optimaal mogelijk te laten plaats vinden. Een goede voeding past daarbij en is in de meeste gevallen zelfs de basis. Je bent wat je eet wordt ook wel gezegd. Maar in plaats van pseudowetenschap te preken kan je met een opleiding tot voedingsconsulent jezelf en anderen helpen om de juiste stappen te nemen naar een zo verantwoord mogelijk bestaan. De verwachting is dat de komende jaren steeds meer mensen hulp zullen gaan zoeken bij een voedingsconsulent om hun gezondheid te bewaken.

Met diploma voedingsconsulent veel mogelijkheden op arbeidsmarkt

De opleiding tot voedingsconsulent is een studie op HBO niveau. Na het behalen van het diploma kan je aan het werk gaan als diëtist, voedingsdeskundige, voedingsconsulent of adviseur in deze branche. Met het diploma heb je een goede basis en ben je in staat om nieuwe ontwikkelingen en uitkomsten van onderzoeken op het gebeid van voeding g aan universiteiten te absorberen en onderdeel te maken van jouw werkwijze. De studie geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld een functie aan te nemen bij voorlichtingsbureau en bij voedingsmiddelenbedrijven. Ook thuiszorg organisaties, psychiatrische inrichtingen en sportorganisaties willen steeds vaker de expertise van een voedingsconsulent inroepen.

Ingebonden vakliteratuur inbegrepen in lesgeld

Na het aanvragen van de studie voedingsconsulent ontvang je alle studiematerialen die nodig zijn om de gehele opleiding te kunnen volgen. Je ontvangt dezelfde literatuur als die worden gebruikt door de reguliere hogescholen. Een studie bij een online opleidingsinstituut is daarom net zo waardevol als dat je een dagopleiding voedingsconsulent zou volgen. Het voordeel van het volgen van de studie voedingsconsulent bij een online opleidingsinstituut is dat de vakliteratuur bij het lesgeld is inbegrepen betaalt daar dus niet extra voor. Dat scheelt je zomaar 1.000 euro aan lesgeld kosten. Daarnaast is de vakliteratuur ingebonden en krijg je dus geen losse bladen. Een professioneel ogend geheel.

Flexibel studeren of liever klassikaal

Je hebt de keuze om een opleiding tot voedingsconsulent te volgen op klassikaal niveau, of flexibel. Als je het fijn vind om in je eentje te studeren dan kies je voor de flexibele variant. Je hoeft dan slechts enkele klassikale colleges te volgen. De rest van de studietijd vul je volledig zelf in. Maar heb je meer profijt aan een structuur en interactieve contactmomenten, dan is het raadzaam te kiezen voor de klassikale variant. De opleiding voedingsconsulent is breed en geeft je een gedegen basis op gebied van diëtiek. Je bouwt tijdens het studeren zogeheten ECT studiepunten op.

Opleiding verdeeld over thema’s in 4 jaren

De duur van de studie tot voedingsconsulent duur in totaal 4 jaar. In het eerste jaar worden de themablokken Oriëntatie voeding & diëtiek, Voeding & Gezondheid, en werken met en voor cliënten. Hiervan zijn modules als Voedingsleer en Inleiding e-health, belangrijke bases. In het tweede jaar wordt je meer geleerd over gezonde voeding en gezonde leefstijlen. In de laatste twee jaren staan de thema’s Voeding & Bedrijf en Praktijkvoering Voeding & Diëtiek centraal. Je sluit de opleiding af met een stage traject en een afstudeeronderzoek. Om in aanmerking te komen voor de studie voedingsconsulent dien je minimaal een voltooide Havo, VWO of MBO diploma te hebben.

Studeren op jouw moment

Stage lopen tijdens opleiding

Een stage is van groot belang. Zonder stage kan je geen examen doen. Je mag zelf kiezen waar je stage gaat lopen. Tijdens deze stage ga je de opgedane kennis en vaardigheden toe passen in de praktijk. Aan het eind van de opleiding voeding en diëtiek ga je voor een half jaar een paramedische stage volgen om je beroepscompetenties te ontwikkelen. De totale stage duur is 840 uur. Hiervan zijn 700 uren daadwerkelijk als stage ingedeeld, de rest is bestemd voor het uitwerken van je ervaringen voor je verslag en voor het maken van opdrachten. Als je geen tijd hebt om stage te lopen of je bent er niet toe in staat dan kan je beter de opleiding HBO Bachelor voeding en diëtiek doen.

Voedingsconsulent Bachelor of Science

De opleiding voedingsconsulent resulteert in een wettelijk HBO getuigschrift Voeding & diëtiek. Nadat je het examen positief hebt afgerond mag je jezelf Bachelor of Science (BSc) noemen. Dit is een internationaal erkende titel die in steeds meer gevallen als zeer waardevol wordt gezien. De totale kosten van de opleiding voedingsconsulent bedragen ongeveer 3.000 euro. Opmerkelijk en interessant is dat de belastingdienst aangeeft een belastinkorting te willen geven op basis van de verwachte belastingschrijf waar je in terecht komt als je als voedingsconsulent aan de slag gaat.